Sınıf Öğretmenim

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Dilin yapısı nasıldır? Tat alma olayı nasıl gerçekleşir?

E-posta Yazdır PDF


Dil
Dil, ağız boşluğunda yer alan tat alma organıdır. Tat almanın yanı sıra çiğneme, yutma ve konuşmaya da yardımcı olur.
Dilin Yapısı
Dil, çizgili kaslardan oluşmuştur ve üst kısmı pürüzlü bir yapıdadır. Dil üzerinde, tat almayı sağlayan tat almaçları bulunur. Bu almaçlar bir araya gelerek tat tomurcukları adı verilen yapıları oluşturur. Dilde acı, tatlı, tuzlu ve ekşi olmak üzere dört farklı tat için özelleşmiş tat tomurcukları bulunur. Farklılaşmış bu tat tomurcukları dilin her bölgesine yayılmıştır. Ancak farklı tat tomurcukları, dilin farklı bölgelerinde yoğun olarak yer alır. Bu nedenle dilin her kısmı her tadı alabilse de bazı bölgeler bazı tatlara karşı daha duyarlıdır.
Tat Alma Olayı
Tat alma olayı, besinlerin tükürük içerisinde çözünerek tat almaçlarını uyarması ile başlar. Uyarılan tat almaçları, uyarıları uyartı mesajlarına dönüştürerek duyu sinirleri aracılığıyla beyne iletir. Beynin, gelen mesajları değerlendirmesiyle tat algılanmış olur. Tat alma olayı ile koku alma olayı arasında çok yakın bir ilişki vardır. Bir besinin tadının tam olarak algılanabilmesi için beyne, tat ve koku almaçlarının her ikisinden de uyartı gitmesi gerekir. Burnumuz tıkalıyken yediğimiz besinlerden tat alamamamız bu ilişkiyle açıklanır.
Dil Sağlığı
Dilimizin sağlığı için dikkat etmemiz gerekenler;
 çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durmak,
 ağız temizliğine dikkat etmek,
 asitli ve gazlı içeceklerden uzak durmak,
 sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmaktır.
Dil ile ilgili bilinen en yaygın rahatsızlıklar, dil iltihabı ve dil mantarıdır. Bu rahatsızlıkların yanı sıra bazı tat tomurcuklarının gelişmemesine neden olan kalıtsal tat körlüğü hastalığı bilinmektedir. Tat körlüğüne sahip olan kişiler bazı tatları alamaz.