Sınıf Öğretmenim

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler, Sinir Sistemi, Vücudumuzda İletişim Konu özeti

E-posta Yazdır PDF


Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler
Vücudumuzda aynı anda birçok karmaşık olayın birbirleriyle uyumlu bir şekilde gerçekleşmesi denetleyici ve düzenleyici sistemler tarafından sağlanır. Denetleyici ve düzenleyici sistemler, sinir sistemi ve iç salgı bezlerinden oluşur.

Sinir Sistemi
Vücudumuzun temel kontrol birimi olan sinir sisteminin temel yapı birimi, sinir hücreleridir. Sinir hücreleri bir ağ gibi birbirlerine bağlanarak sinirleri oluşturur. Sinir sistemi, merkezî sinir sistemi ve çevresel sinir sistemi olmak üzeri iki kısımda incelenebilir.

Merkezî sinir sistemi, beyin ve omurilikten oluşur. Vücudumuzun yönetim merkezi olan beyin; iki yarım küre, beyincik ve omurilik soğanından meydana gelir. Öğrenme, hafıza, konuşma, yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesi ve duyu organlarından gelen mesajların değerlendirilmesi gibi çok önemli işlevleri beyin gerçekleştirir. Beynin hemen altında yer alan beyincik, istemli kas hareketlerini düzenler ve dengeyi sağlar. Beyinden çıkıp omuriliğe bağlanan omurilik soğanı ise kalp atışı, soluk alıp verme ve boşaltım faaliyetleri için gerekli istemsiz kas hareketlerini düzenler. Merkezî sinir sisteminin diğer bir bileşeni olan omurilik, merkezî sinir sistemi ile vücudun diğer bölümleri arasındaki sinirsel iletişimi sağlar ve refleks merkezi olarak görev alır. Çevresel sinir sistemi, merkezî sinir sistemi dışında kalan sinirlerden oluşur. Bu sinirler omurgadan vücudun tüm bölümlerine dağılan ve kafatasında yer alan bazı sinirler olarak iki kısımda incelenebilir.

Vücudumuzda İletişim
Vücudumuzda iletişim sinir sistemi aracılığıyla sağlanır. Sinirleri oluşturan sinir hücrelerinin mesajları bir elektrik sinyali gibi iletme özelliği sayesinde vücudumuzda veya çevremizde meydana gelen olayların hızlı bir şekilde farkında olur ve gerekirse bu durumlar karşısında yine çok hızlı bir şekilde tepki gösteririz.

Vücudumuzda veya çevremizde meydana gelen ve vücudumuzda bir tepkiye sebep olan etkilere uyarı denir. Bu uyarılar, vücudumuzdaki özel almaçlar tarafından uyartı mesajlarına dönüştürülür. Uyartı mesajları, sinirler aracılığıyla merkezî sinir sisteminde yer alan beyne iletilir. Mesaj, beynin ilgili bölümünde değerlendirilir ve mesaja karşılık bir cevap oluşturulur. Oluşan cevap yine sinirler aracılığıyla vücudun ilgili yapılarına iletilerek uyarıya karşı tepki oluşturulması sağlanır.

Vücudumuzun oluşturduğu bazı tepkiler için vücut, beynin uyarıyı değerlendirmesine ihtiyaç duymaz. Doğuştan kazanılmış bazı hareketlerin ya da beynin etkisini daha önce tecrübe ettiği bazı dış uyarılara karşı oluşturulan tepkilerin gerçekleşmesini omurilik sağlar. İsteğimiz dışında ve çok hızlı bir şekilde oluşturulan bu tür tepkilere refleks denir.

İç Salgı Bezleri, Hipofiz Bezi,Tiroit Bezi,Böbrek Üstü Bezleri,Pankreas,Eşey Bezleri





Related news items:
Newer news items:
Older news items: