Sınıf Öğretmenim

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Okul Öncesi (Anasınıfı) Drama Etkinlik Örnekleri 2

E-posta Yazdır PDF


SONBAHARIN RESMİ ...

Etkinliğin İsmi:Sonbaharın Resmi

Seçilen Renk:Sarı

Katılımcı Sayısı:Tüm sınıf

Araç Gereçler:------

Amaç:Sonbahar kavramını verilen yönergelere uygun bir biçimde bedenini kullanarak kavrayabilme ve gruplaşma sorununu ortadan kaldırma

Öğretmen, çocuklara etkinliğe başlamadan önce ‘’ Sonbahar Mevsiminde’’ doğada ve canlılarda ne gibi değişiklikler olduğuna dair genel bilgiler verir çocuklarla konuşur ve etkinliğe geçer.

Öğretmenin yönergesiyle çocuklar el ele tutuşarak halka olurlar.Öğretmen çocuklara: ‘Şimdi Sonbaharın Resmini çizeceğiz hep beraber’’der ve etkinliğe başlar.Öğretmen ortaya geçerek söz ve hareketlerle gerekli yönergeleri veriri ve çocuklar onu takip ederek canlandırmaya başlarlar.Öğretmen:

_Evet çocuklar hepimiz bulut olup gökyüzünde gezinelim ve el ele tutuşarak birbirimizi bulalım ve gökyüzünden aşağıya inelim der.(çocuklar kollarını açarak serbest bir şekilde dolaşırlar ve el ele tutuşup daire olarak birleşip yere çökerler)

_Hadi şimdi şimşek olup yanıp sönelim ve gök gürültüsü olup güm güm diye gürleyelim ve yağmur yağdıralım.Her birimimiz yağmur damlası olduk şimdi yeryüzüne akıyoruz şıp şıp ve dolu olduk daha hızlı yağıyoruz.(çocuklar çömelik vaziyetten ayağa kalkarak şıp şıp diyerek zıplamaya başlarlar dolu olduğunda ise daha hızlı zıplayarak ayaklarını çok ses çıkartacak şekilde yere vurular)


_Şuan topraktayız toprağın mis gibi kokusu geliyor burnumuza hadi koklayalım hep beraber ve yerden çamur alıp üzerimize her yerimize sürelim.Üstümüz kirlendi şimdi napıcaz?O zaman yağmur yağmaya devam etsin üzerimize ve yağmurda yıkanalım şırıl şırıl..ve damlaları tutmaya çalışalım(her çocuk yere uzanma hareketi yapar ellerini yana koyarak çamuru alma hareketi yapıp üzerine sürme hareketi yaparlar ve sonra zıplayarak yağmur damlalarını tutma hareketi yaparlar)

_Çocuklar şimdi hepimiz ağacın dalarlındaki yapraklarız ama hepimiz sıkı tutunalım her an düşebiliriz.Rüzgar çıktı savruluyoruz huuuuuuuuuuuu,ağaçtan ayrıldık etrafa her yere dağıldık rüzgar çok şiddetli esiyor.(çocuklar birleşerek el ele tutuşur ağacın yaprakları olur ve birbirinden ayrılırlar)Kimimiz çamura battı,kimimiz ezildi kimimizi de rüzgar çok uzaklara götürdü.(her çocuk çeşitli öykünmeler yapar)

_Evet çocuklar şimdi hepimiz birer kuşuz cik cik cik ve uzaklara göç edeceğiz takip edin beni.(tüm çocuklar öğretmenin yönergesiyle öğretmeni takip ederek arkasında tek sıra olurlar ve uçma hareketi yapılarak uzaklaşılır)

Etkinlik sonunda öğretmen çocuklarla etkinlik hakkında konuşur ve etkinlik sırasında neler hissettiklerine dair her birinin fikirlerini alır.

BULUTLARIN DANSI ...

Etkinliğin adı:Bulutların Dansı

Rengi:Mavi

Katılımcı:Sınıf Mevcudu

Yaşı:6

Araç ve Gereçler:Kartondan resimler,kostümler

Amacı:Çocuğu grup etkinliklerine katmak,yağmurun oluşumunu öğretmek. Doğa olaylarını anlatmak.

Çocuklara görevler dağıtılır,görevlerine göre de kostümler verilir. Kuş rolündeki çocuklara kanatlar takılır. Bulut rolündeki çocuklara bulut şeklindeki kartonlar dağıtılır. Damla, şimşek, rüzgar,deniz rolündeki diğer çocuklara da görevleri ile ilgili kartonlar ve kostümler dağıtılır.

Mavi bulutlar gökyüzünde yavaş yavaş süzüle süzüle dolaşmaktadırlar. Kuşlar bulutların arasında dans etmektedirler. Adeta cıvıldaşarak mutluluk şarkısı söylemektedirler. Rüzgar usul usul esmekte,deniz yavaş yavaş dalgalanmaktadır. Derken bulutlar öfkelenmiştir. Beyaz bulutların yerini gri bulutlar almıştır. Bulutların birbiriyle çarpışmasıyla şimşek çıkmıştır ortaya. Gri bulutların arasından yeryüzüne damlalar düşmeye başlamıştır. Damlalar gittikçe artmıştır. Bu arada rüzgar uğul uğul ses çıkararak şiddetini arttırmaya başlamıştır. Deniz de rüzgarın etkisiyle daha çok dalgalanmaya başlamıştır. Bulutları oradan oraya savuran rüzgar hızlanan yağmur damlalarının arasında dolanır.

Bir zaman sonra gri bulutlar ortadan kaybolur. Yeryüzüne düşen yağmur damlaları ve rüzgarın şiddeti azalır. Şimşekler ortadan kaybolur. Fırtına diner. Bulutlar birbirinden ayrılır. Damlalar ortadan kaybolur. Kuşlar tekrar geri dönerek mavi bulutların arasında dans etmeye ve cıvıl cıvıl ötmeye başlarlar. Deniz de durulmuştur artık. Usul usul dalgalanmaktadır. Gökyüzü aydınlanmıştır.Masmavi görünümüne kavuşmuştur.

PAPATYA BAHÇESİ ...

Etkinliğin ismi: Papatya Bahçesi

Seçilen Renk: Çocuklar istedikleri rengi seçerler.

Katılımcı Sayısı:-

Araç Gereçler: Maskeler,Kostümler

Amaç: Doğadaki Yaşam

Dağların eteklerinde güzel bir papatya bahçesi vardı. Dağların eteklerinden her yere papatya kokuları yayılır, bazen de dağların zirvesine kadar ulaşırdı.Tavşanlar papatyaların içinde dolaşırlar ve gökyüzünde uçan güvercinlerin kanat sesleri papatya bahçesine yayılırdı.

Burası mutluluğun ve huzurun yeriydi.

Çocukların bir kısmı papatya bir kısmı tavşan ve güvercin olur.Rüzgar sesi ile etkinlik zenginleştirilir.Daha sonra güneş ortaya çıkar gülümseyerek ve dans ederek.Papatyaları,tavşanları ve güvercinleri okşayarak ısıtır. Papatya bahçesinde hayat rüzgardan önceki haline geri döner.

Tartışma: Etkinlik sonrası tartışma sırasında çocuklar sorular sorulur.


Papatya sence nasıl?

Güvercinler sence nasıl?

Sence papatya bahçesi nasıldı?

Sence bu bahçenin rengi ya da renkleri ne olabilir?

TARTIŞMA AŞAMALARI

Zihinde canlandırma: Oyuna katılan tüm çocuklar papatya bahçesini zihinlerinde canlandırırlar.

Tanımsal düzey: Yapılan etkinliklerde geçen özellikleri çocukların istedikleri şekilde söylemeleri istenir.

Duygusal düzey: Her çocuğun rolüne bağlı olarak neler hissettiği sorulur.

Bilişsel düzey: Yapılan etkinliğin nedenleri üzerinde durulur.

Yaşantısal düzey: Çocuklarla daha önce gördükleri bahçeler hakkında konuşulur. Hayvanlar kuşlar hakkında konuşulur ve günlük yaşam ile bağlantısı kurulur.

HAYALİNDEKİ RENGİ SEÇ ...

ETKİNLİĞİN ADI: Hayalindeki Rengi Seç, Savaş Ve Çocuk

SEÇİLEN RENK: Bütün Renkler

KATILIMCI SAYISI: Bütün Sınıf

ARAÇ- GEREÇLER: Değişik renkte kesilmiş dikdörtgen şeklindeki kartonlar.

(15*10 olabilir)

AMAÇ: Üzüntü, mutluluk, heyecan gibi duyguları bedenini uyumlu bir şekilde kullanarak anlatabilme. Sözel ifadelerle de hissettiklerini anlaşılır cümleler olarak anlatabilme. Bir olayın nedeni ve sonucu hakkında fikirler üretebilme.

HAYALİNDEKİ RENGİ SEÇ, SAVAŞ VE ÇOCUK…

Çocuklar sınıf içerisinde herkesin birbirini görebileceği şekilde oturur. Öğretmen elindeki renkleri teker teker çocuklara tanıtır. Hangi renk olduğunu sorar. Gösterilen renkleri günlük hayatta nerelerde kullandıklarını sorar. Mesela pembeyi anlattığında çocuklardan pembe giysilerinin olup olmadığını sorabilir. Her renk hakkında kısa konuşmalar yapıldıktan sonra öğretmen çocuklara son günlerde üzüldükleri bir olay olup olmadığını sorar. Üzüldükleri olayın rengini seçmelerini ister. Sırayla istekli olan tün çocuklara söz hakkı verir. Sırası gelen çocuk. İlk olarak hissettiği duyguyu sadece bedenini kullanarak anlatır. Bedeniyle anlattıktan sonra sesli olarak ifade etmesini ister. Sesli olarak da ifade ettikten sonra seçtiği rengin onda hatırlattığı üzüntünün bir kokusun olup olmadığını sorar ve onu da ifade etmesini ister.

Öğretmen ikinci sözel yönerge olarak çocuklara mutlu oldukları bir olayı bedenlerini ve sözcüklerini kullanarak anlatmalarını ister.


Bütün bu anlatımlar bittikten sonra öğretmen tekrar bir uyaran söyler. “Çocuklar savaşın rengi sizce ne olabilir?” çocuklar bir süre bu uyaran ile baş başa bırakılır. Savaşın dünyaya zararları, insanlara zararları, hayvanlara zararları, bitkilere zararları konusunda çocuklar düşündürülür. Söz hakkı isteyen çocuklara öncelik verilerek savaş hakkında hissettikleri sorulur, sözel olarak ifade etmeleri istenir. Savaş deyince akıllarına ilk gelen sesin ne olduğu sorulur, o sesi tanıtmaları istenir. Savaşın bir kokusunun olup olmadığı sorulur. Eğer var ise bunu da ifade etmeleri istenir.


TARTIŞMA AŞAMALARI

ZİHİNDE CANLANDIRMA: Oyuna katılan tüm çocuklar gözlerini kapatarak renklerin onlara anımsattıklarını zihinlerinde canlandırmaya çalışırlar. Olumlu, olumsuz hangi duygular var ise hepsini hayal etmeleri sağlanır. Savaş konusundaki sözel yönergelere sıra geldiğinde hafif bir ses ile ritmi yüksek olmayan bir parça fon müziği olarak konulabilir.

TANIMSAL DÜZEY: Çocuklara bu drama etkinliğinin kuralları söylenir. Hayal edecekleri etkinlikler konusunda bilgi verilir. Savaşı anlatan fotoğraflar çocuklara verilebilir. İncelemeleri sağlanır.

DUYGUSAL DÜZEY: Her çocuğa rolüne bağlı olarak neler hissettiği sorulabilir.

BİLİŞSEL DÜZEY: Seçtikleri rengin gerçek hayat ile bağlantısını kurmaları istenebilir. Üzüldükleri olayı değiştirmek ellerinde olsaydı ne gibi değişimler yapabilecekleri sorulur. Savaşın dünyaya verdiği zararın ne olabileceği konusunda düşündürülebilir. Neden ve sonuç ilişkisini kurmaları sağlanabilir.

YAŞANTISAL DÜZEY: Çocuklara yaşantılarında kavgaya,savaşa,üzücü bir olaya,mutlu edici bir olaya tanık olduklarında neler hissettikleri sorulabilir. Hayat normal seyrinde devam ederken aniden bu olaylar meydana geldiğinde, bu değişimin etkisi ile ilgili olarak neler hissettikleri sorulabilir.

GÖKKUŞAĞI PERİLERİ ...

Oyunun Adı: Gökkuşağı Perileri


Oyun Türü: Müzikli Oyun


Hedeflenen Alan: Psikomotor Alan


Oyunun Amacı: Çocukların el-göz koordinasyonu gerektiren hareketleri yapabilmelerini sağlama.


Materyaller: Gökkuşağı boyama sayfası ve pastel boya. (‘Gökkuşağı Perileri’ müziği)


Hazırlık Aşaması:


Çocuklarla gökkuşağı hakkında konuşulur.Gökkuşağının hangi ayda görüldüğü, nasıl ortaya çıktığı anlatılır.


Uygulama ve Değerlendirme Aşaması:


Eğitimci çocuklardan iki gruba ayrılmalarını ister.Gruplardaki çocuk sayısı eşit olacak şekilde gruplama yapıldıktan sonra, çocuklara oyun hakkında bilgi verilir.


Ardından, “Şimdi hepiniz kendinizi birer gökkuşağı perisi olarak düşünün ve bu gökkuşağını sizin renklendirdiğinizi hayal edin.Sizler dans ederken gökkuşağını renklendirmeyi çok seven küçük perilersiniz.Şimdi her biriniz elinize gökkuşağının renklerinden birini alın (derken pastel boya kutuları çocuklara uzatılır) ve gökkuşağını renklendirmeye başlayın.Ama dikkat etmeniz gereken çok önemli bir şey var; siz sadece müzik çalarken dans ediyorsunuz.Bu yüzden müzik durduğunda sizler de boyamayı durduracaksınız.Bakalım en çok hanginiz boyayacak?Haydi bakalım gökkuşağı perileri,gösterin kendinizi!” diyerek müziği başlatır.


Çocuklar, müzik devam ederken gökkuşağını boyamayı sürdürürler,müzik durduğunda ise boyamayı keserler.Müzik başladığında tekrar devam ederler ve müzik tamamen bittiğinde oyun sona erer.Eğitimci gökkuşağını en çok boyayan grubu belirleyerek onu oyunun birincisi seçer ve birinci olan grup tüm sınıfça alkışlanır.

Isınma

Lider çocuklara “çocuklar şimdi el ele tutuşup kocaman bir halka olalım” der. Halka olunduktan sonra yere oturulur. Lider “çocuklar ben sizlerin adını bilmiyorum, siz de benim adımı bilmiyorsunuz. Şimdi sizlerle hem oyun oynayalım hem de adlarımızı öğrenelim. Adımızı, kaç defada söylüyorsak elimizi birbirine o kadar vurarak söyleyeceğiz. Örneğin, benim adım Ay-sel, kaç defada söylüyorum, iki defada, o zaman adımı söylerken iki defa elimi çırpacağım. Önce ben yapayım, sonra hep birlikte yapalım” yönergesini verir. Bütün çocuklar için tekrarlanır. Ortaya değişik renklerde kurdeleler konur (az sayıyla başlanır, sayı artırılır). Lider çocuklara “şimdi biri dışarı çıkacak biz de bu kurdelelerden birini alacağız, arkadaşımız geldiğinde eksik olan renkteki kurdelenin hangisi olduğunu söyleyecek” der, ilgiye göre oyun devam ettirilir.


Oyun / Doğaçlama vb.

“Kuşlar nasıl hareket eder, nasıl ses çıkarır. Şimdi hep beraber ayağa kalkıyoruz, herkes kuş oluyor, evet çok güzel kuşlar oldunuz. Şimdi de herkes kedi olsun..., balık olsun..., fil olsun…, tekrar kuş olalım…” denir ve çocukların hayvan öykünmeleri yapması sağlanır. Lider Ferit Avcı’nın “Kırmızı Fili Gördünüz mü?” adlı hikayesini (T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları: 1829, Çocuk Kitapları Dizisi: 167, Ankara, 1996) kitaptan çocuklara okur. Lider çocuklara “fil dışarı çıktığında nerelere gitmiş olabilir? Acaba kimlerle karşılaşmış? Dışarıda da yağmur yağıyormuş, acaba dışarıda neler yaşamış? Eve döndüğünde üzgündü ve yorgundu, neden üzülmüş olabilir? Üzülmemesi için file neler söyleyebiliriz?” gibi sorular yöneltir. Alınan yanıtlar doğrultusunda öykünün devamı oluşturulur. Lider “çocuklar şimdi biz bu filin başına gelenleri oynayalım, verdiğim kurdeleye göre de hangi hayvan olacağımıza karar verelim. Filin rengi, kuşun rengi, farenin rengi, kedinin rengi, zürafanın rengi, balinanın rengi ne olsun (çocuklardan yeni kahramanlar da gelebilir, onlar da oyuna dahil edilir)” der. Renkler belirlendikten sonra değişik renklerde kurdeleler çocuklara verilir, bileklerine bağlanır. “Şimdi omzuna dokunduğum kendisinde hangi rengin olduğunu ve hangi hayvan olduğunu söyleyecek. Evet şimdi filin başından geçenleri oynayabiliriz”. Bu sırada, minder, sandalye ve benzerlerinden yararlanılarak filin yaşadığı ev, odadaki hayvanların olduğu çerçeve çocuklarla birlikte düzenlenir. Çocukların hikayeyi tamamlamalarına göre ortamda başka düzenlemeler de yapılabilir. Çocukların hepsi (yani her bir hayvan) çerçeve içindeki yerlerini alırlar ve doğaçlamaya geçilir.


Değerlendirme

Doğaçlamalar bittikten sonra çocuklarla halka şeklinde oturulur. Lider çocuklara “neleri beğendiniz, beğenmediğiniz şeyler oldu mu?” gibi sorular yöneltir. Doğaçlamada sırasında ortaya çıkanlara göre sorular çeşitlendirilebilir.






Yorumlar   

 
-1 #2 damla33 25-11-2015 18:14
hmm iyiymiş :lol:
Alıntı
 
 
-1 #1 damla33 25-11-2015 18:13
:lol:
Alıntı
 
You are here: