Sınıf Öğretmenim

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Karne Notlarının Değerlendirilmesi

E-posta Yazdır PDF


                             Karne Notlarının Değerlendirilmesi

 

….……tibarıyla ülkemiz bir yarıyıl tatiline daha girecek, karneler dağıtılacak, öğrencilerin bir kısmı neşeli, bir kısmı sıkıntılı, aileler ise notlar nedeniyle heyecanlı olacak.

 

         Karne notlarının bu kadar önemli olmasının en büyük nedenlerinden biri de SBS puanlarını etkilemesi. Ancak öğrencileri sadece okul ödevleri beklememektedir. Dershane ödevleri, özel ders ödevleri gibi diğer sorumluluklar da onları beklemektedir. Unutulmaması gereken nokta ise ilköğretim 1. kademe çocuklarının oyuna da ihtiyaçları olduğu 2. kademe öğrencilerinin ise ergenlik dönemi gibi son derece karmaşık ve özel bir ruhsal döneme doğru ilerledikleridir.

 

         Ders dışında araya sosyal hayat, hobi, spor, sanat gibi ek faaliyetleri sıkıştırmak ise neredeyse imkansız hale gelmiştir. Tercih yapmak söz konusu olduğunda ise feragat edilen şey ders dışı aktiviteler olmaktadır. Ders dışı faaliyetlere zaman ayıramamak, kendine zaman ayıramamak sadece derslerle (okul, özel ders, dershane vs…) bir arada kalmak öğrencilerimize bir takım ruhsal                                                     sorunlar yüklemektedir .

 

Bu sorunları ise 6 alt başlıkta ele alabiliriz.

1.     Sınav Heyecanı,

2.    Performans gerginliği,

3.    Rekabet gerektiren durumlardan ve sınavlardan kaçınma eğilimi,

4.    İç sıkıntısı, mutsuzluk,

5.    Kolay ağlama ve sinirlenme…

 

Yoğun çalışma mecburiyeti, akademik başarının tamamının notla ölçülmesi, öğrencilerimizi ruhsal açıdan yormakta ve bunaltmaktadır. Bu durum bazılarının çalışma isteğini örselemekte bazılarını ise kamçılamaktadır. Zaman içerisinde ise çalışmaktan yorulan ve bıkan öğrencilerin performansları düşmektedir. Aileler ise okul başarısının önemini anlatarak baskı yaparlar.

 

Bütün bu hareketliliğin sonunda bir dönem biter ve beklenen gün gelir karneler alınır. Bazı ailelerin düşük not karşısında çocuklarına kızdıkları hatta ceza verdiklerini biliyoruz. Bu durum sosyal açıdan fayda yerine zarar vermektedir. Not baskısı ve bu konuda sert bir şekilde ikaz edilme, cezalandırılma tepkisel olarak daha da olumsuz davranışlara yol açar. Ders çalışmaktan tamamen uzaklaşma, notlar konusunda ailelere yalan söyleme, hak etmedikleri bir şekilde başarı arayışına girme gibi durumlar gelişebilir. Her karne döneminde pek çok gencimiz depresyona girmekte, yaşama ümidini kaybetmekte, ders çalışmaktan kaçınmaktadır.






You are here: