Sınıf Öğretmenim

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Kız Teknik Liseleri Hakkında Bilgi

E-posta Yazdır PDF


ÖĞRETİM PROGRAMLARINI İKİ TÜRDE UYGULAMAKTADIR ÖRGÜN EĞİTİM YAYGIN EĞİTİM ÖRGÜN EĞİTİM ALANINDA AMACI Lise dengi meslek okuludur.

Bir meslek alanında işe girebilecek seviyede temel mesleki yeterlilikleri kazandırır. İş alanlarına, mesleğe ve yüksek öğretim programlarına hazırlar. Nitelikli bir meslek eğitimine hazırlayan bilimsel gerçeklere, problemlere ve yöntemlere ait temel bilgileri öğretir. Sosyal yaşam yeterliliklerini kazandırır. Sanayi ve hizmet sektörleri için orta kademedeki insan gücü ihtiyacının bir kısmını yetiştirir. ÖĞRETİM PROGRAMI Öğretim programlarında genel kültür derslerinin yanı sıra çeşitli meslek alanlarıyla ilgili teknik teorik derslere yer verir. Programlarında yabancı dil, fen bilimleri, sosyal bilimler, Türkçe, matematik ve spor alanlarındaki lise dengi akademik derslere yer verir. Öğretim programı içinde; ortak genel kültür dersleri, bölüm dersleri, bölüm seçmeli dersleri ve seçmeli dersler yer alır. . ÖĞRENİM ŞEKLİ Genel kültür ve teknik-teorik meslek dersleri okulda yapılır. IX. , X. Sınıf uygulama dersleri okul atelye ve laboratuarlarında yapılır. XI. Sınıf uygulama dersleri okul ve işletmelerde meslek eğitimi kapsamında işletmelerde yapılır. ÖĞRENİM SÜRESİ İlköğretim okuluna dayalı olup öğretim süresi 3 yıldır. KAZANIM Üniversite giriş sınavı kazanıldığı takdirde istenilen alanda yüksek öğretim yapılabilir. Alanlarındaki Meslek Yüksek Okulu programlarına sınavsız girebilirler. Üniversiteye giriş sınavı sonunda alanlarının devamı niteliğindeki yüksek öğretim programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan alır. Alandaki eğitimi tamamlayan öğrenci mezuniyet sonrası TEKNİSYEN unvanı alır. Gerçek üretim ortamlarında yaparak, yaşayarak mesleki eğitim görülür. Meslek lisesi öğrencilerine öğrencilikleri süresinde işletmelerde yapacakları mesleki eğitim uygulamasında, asgari ücreti %30'undan az olmayacak şekilde işletmece ücret ödenir. Ayrıca sigortalanırlar ve sigorta primleri devletçe ödenir. Mezuniyetten itibaren aynı meslek alanında bir yıl çalışarak ustalık sınavına girilir. IX. Sınıfta başarıyı gösterenler teknik liseye geçebilir. Okul bitirildiğinde kolaylıkla iş bulabilirler. Mezuniyet sonrası kendilerine ait iş yeri açabilir. Kamu kurum ve kuruluşlarında branşlarında görev alan mezunlar genel lise mezunlarına göre bir üst derece ile başlarlar.


GİRİŞ ŞARTLARI

İlköğretim okulunu bitirmiş olmak. Meslek alanında eğitim görmeye bedensel engeli olmamak. Okula kayıt-kabul şartlarını taşımak. BÖLÜMLER Ağırlama Ve Gıda Teknolojisi Ayakkabı Teknolojisi Bilgisayar (Yazılım) Cam İşlemeciliği Cilt Bakımı Ve Kuaförlük Çini Desinatörlüğü Çocuk Gelişimi Ve Eğitimi El Sanatları Ve Teknolojisi Elektronik Kimya Klasik Ciltçilik Kuyumculuk Takı Tasarımı Makine Ressamlığı Pastacılık Resim Süs Bitkileri Tasarım Ve Teknolojisi Tekstil Boya-Baskı-Desen Tekstil Dokuma Tekstil İplikçilik Tekstil Konfeksiyon Yapı Ressamlığı AMACI Bir meslek alanında işe girebilecek seviyede temel mesleki yeterlilikleri kazandırır. İş alanlarına, mesleğe ve yüksek öğretim programlarına hazırlar. Nitelikli bir meslek eğitimine hazırlayan bilimsel gerçeklere, problemlere ve yöntemlere ait temel bilgileri öğretir. Sosyal yaşam yeterliliklerini kazandırır. Yabancı dil bilen meslek elemanı yetiştirir. 
ÖĞRETİM PROGRAMI

Hazırlık sınıfında yabancı dil eğitimi verilir. Öğretim programlarında genel kültür derslerinin yanı sıra çeşitli meslek alanlarıyla ilgili teknik- teorik derslere yer verir. Programlarında, fen bilimleri, sosyal bilimler, Türkçe, matematik ve spor alanlarındaki lise dengi akademik derslere yer verir. Öğretim programı içinde; ortak genel kültür dersleri, bölüm dersleri, bölüm seçmeli dersleri ve seçmeli dersler yer alır. Bazı derslerin öğretimi yabancı dil ile yapılır. 
ÖĞRENİM ŞEKLİ

Örgün eğitim şeklinde olup devam zorunludur. Genel kültür ve teknik-teorik meslek dersleri okulda yapılır. IX. , X. Sınıf uygulama dersleri okul atelye ve laboratuarlarında yapılır. XI. Sınıf uygulama dersleri okul ve işletmelerde meslek eğitimi kapsamında işletmelerde yapılır. 
ÖĞRENİM SÜRESİ

İlköğretim okuluna dayalı olup öğretim süresi hazırlık sınıfından sonra 3 yıldır. KAZANIM Üniversite giriş sınavı kazanıldığı takdirde istenilen alanda yüksek öğretim yapılabilir. Alanlarındaki Meslek Yüksek Okulu programlarına sınavsız girebilirler. Üniversiteye giriş sınavı sonunda alanlarının devamı niteliğindeki yüksek öğretim programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan alır. Alandaki eğitimi tamamlayan öğrenci mezuniyet sonrası TEKNİSYEN unvanı alır. Gerçek üretim ortamlarında yaparak, yaşayarak mesleki eğitim görülür. Meslek lisesi öğrencilerine öğrencilikleri süresinde işletmelerde yapacakları mesleki eğitim uygulamasında, asgari ücreti %30'undan az olmayacak şekilde işletmece ücret ödenir. Ayrıca sigortalanırlar ve sigorta primleri devletçe ödenir. Mezuniyetten itibaren aynı meslek alanında bir yıl çalışarak ustalık sınavına girebilir. IX. Sınıfta başarıyı gösterenler teknik liseye geçebilir. Okul bitirildiğinde kolaylıkla iş bulabilirler. Mezuniyet sonrası kendilerine ait iş yeri açabilir. Kamu kurum ve kuruluşlarında branşlarında görev alan mezunlar genel lise mezunlarına göre bir üst derece ile başlarlar.


GİRİŞ ŞARTLARI

İlköğretim okulunu bitirmiş olmak. Meslek alanında eğitim görmeye bedensel engeli olmamak. Orta öğretim kurumları öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında başarılı olmak. 
BÖLÜMLER

Ağırlama Ve Gıda Teknolojisi Ayakkabı Teknolojisi Bilgisayar (Yazılım Büro Yönetimi Sekreterlik Cilt Bakımı Ve Kuaförlük Çocuk Gelişimi Ve Eğitimi El Sanatları Ve Teknolojisi Elektronik Heykel İç Mekan Tasarımı Konservasyon Restorasyon Resim Seyahat Acenteciliği Süs Bitkileri Tasarım Ve Teknolojisi Tekstil Boya-Baskı-Desen Tekstil Dokuma Tekstil İplikçilik Tekstil Kalite Kontrol Tekstil Konfeksiyon Tekstil tasarımı Yaşlı Hizmetleri Yat Kaptanlığı AMACI

Lise dengi meslek okuludur. Bir meslek alanında işe girebilecek seviyede temel mesleki yeterlilikleri kazandırır. İş alanlarına, mesleğe ve yüksek öğretim programlarına hazırlar. Nitelikli bir meslek eğitimine hazırlayan bilimsel gerçeklere, problemlere ve yöntemlere ait temel bilgileri öğretir. Sosyal yaşam yeterliliklerini kazandırır. 
ÖĞRETİM PROGRAMI

Öğretim programlarında genel kültür derslerinin yanı sıra çeşitli meslek alanlarıyla ilgili teknik- teorik derslere yer verir. Programlarında, fen bilimleri, sosyal bilimler, Türkçe, matematik ve spor alanlarındaki lise dengi akademik derslere yer verir. Öğretim programı içinde; ortak genel kültür dersleri, bölüm dersleri, bölüm seçmeli dersleri ve seçmeli dersler yer alır. 
ÖĞRENİM ŞEKLİ

Örgün eğitim şeklinde olup devam zorunludur. Genel kültür ve teknik-teorik meslek dersleri okulda yapılır. IX. , X. Sınıf uygulama dersleri okul atelye ve laboratuarlarında yapılır. XI. XII.Sınıf uygulama dersleri okul ve işletmelerde meslek eğitimi kapsamında işletmelerde yapılır. 
ÖĞRENİM SÜRESİ

Meslek lisesi IX. Sınıfına dayalı olup toplam süresi 4 yıldır. XI. Sınıfın sonunda meslek lisesine yatay geçiş yapılabilir. KAZANIM Üniversite giriş sınavı kazanıldığı takdirde istenilen alanda yüksek öğretim yapılabilir. Alanlarındaki Meslek Yüksek Okulu programlarına sınavsız girebilirler. Üniversiteye giriş sınavı sonunda alanlarının devamı niteliğindeki yüksek öğretim programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan alır. Alandaki eğitimi tamamlayan öğrenci mezuniyet sonrası 
TEKNİSYEN

unvanı alır. Gerçek üretim ortamlarında yaparak, yaşayarak mesleki eğitim görülür. Meslek lisesi öğrencilerine öğrencilikleri süresinde işletmelerde yapacakları mesleki eğitim uygulamasında, asgari ücreti %30'undan az olmayacak şekilde işletmece ücret ödenir. Ayrıca sigortalanırlar ve sigorta primleri devletçe ödenir. Mezuniyetten itibaren aynı meslek alanında bir yıl çalışarak ustalık sınavına girilir. IX. Sınıfta başarıyı gösterenler teknik liseye geçebilir. Okul bitirildiğinde kolaylıkla iş bulabilirler. Mezun olanlara doğrudan iş yeri açma belgesi verilir. Mezuniyet sonrası kendilerine ait iş yeri açabilir. Kamu kurum ve kuruluşlarında branşlarında görev alan mezunlar genel lise mezunlarına göre bir üst derece ile başlarlar. GİRİŞ ŞARTLARI

Meslek alanında eğitim görmeye bedensel engeli olmamak. Meslek lisesi IX. sınıfını Teknik Lise Giriş Yönetmeliğinde belirtilen başarı seviyesinde tamamlamak. Lise dengi meslek okuludur. Bir meslek alanında işe girebilecek seviyede temel mesleki yeterlilikleri kazandırır. İş alanlarına, mesleğe ve yüksek öğretim programlarına hazırlar. Nitelikli bir meslek eğitimine hazırlayan bilimsel gerçeklere, problemlere ve yöntemlere ait temel bilgileri öğretir. Sosyal yaşam yeterliliklerini kazandırır. Yabancı dil bilen meslek adamı yetiştirir. ÖĞRETİM PROGRAMI

Hazırlık sınıfında yabancı dil eğitimi verilir. Öğretim programlarında genel kültür derslerinin yanı sıra çeşitli meslek alanlarıyla ilgili teknik- teorik derslere yer verir. Programlarında, fen bilimleri, sosyal bilimler, Türkçe, matematik ve spor alanlarındaki lise dengi akademik derslere yer verir. Öğretim programı içinde; ortak genel kültür dersleri, bölüm dersleri, bölüm seçmeli dersleri ve seçmeli dersler yer alır. Bazı derslerin öğretimi yabancı dil ile yapılır. ÖĞRENİM ŞEKLİ Örgün eğitim şeklinde olup devam zorunludur. Genel kültür ve teknik-teorik meslek dersleri okulda yapılır. IX. , X. Sınıf uygulama dersleri okul atelye ve laboratuarlarında yapılır. XI. XII.Sınıf uygulama dersleri okul ve işletmelerde meslek eğitimi kapsamında işletmelerde yapılır. ÖĞRENİM SÜRESİ İlköğretim okuluna dayalı olup 1 yıl hazırlık sınıfından sonra 4 yıldır. KAZANIM Üniversite giriş sınavı kazanıldığı takdirde istenilen alanda yüksek öğretim yapılabilir. Alanlarındaki Meslek Yüksek Okulu programlarına sınavsız girebilirler. Üniversiteye giriş sınavı sonunda alanlarının devamı niteliğindeki yüksek öğretim programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan alır. Alandaki eğitimi tamamlayan öğrenci mezuniyet sonrası TEKNİSYEN unvanı alır. Gerçek üretim ortamlarında yaparak, yaşayarak mesleki eğitim görülür. Meslek lisesi öğrencilerine öğrencilikleri süresinde işletmelerde yapacakları mesleki eğitim uygulamasında, asgari ücreti %30'undan az olmayacak şekilde işletmece ücret ödenir. Ayrıca sigortalanırlar ve sigorta primleri devletçe ödenir. Mezuniyetten itibaren aynı meslek alanında bir yıl çalışarak ustalık sınavına girilir. IX. sınıfta anadolu meslek lisesine yatay geçiş yapabilir . Okul bitirildiğinde kolaylıkla iş bulabilirler. Mezun olanlara doğrudan iş yeri açma belgesi verilir. Mezuniyet sonrası kendilerine ait iş yeri açabilir. Kamu kurum ve kuruluşlarında branşlarında görev alan mezunlar genel lise mezunlarına göre bir üst derece ile başlarlar. GİRİŞ ŞARTLARI İlköğretim Okulunu bitirmiş olmak. Meslek alanında eğitim görmeye bedensel engeli olmamak. Orta Öğretim Kurumları öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında başarılı olmak. BÖLÜMLER Tekstil Boya-Baskı-Desen Tekstil Dokuma Tekstil Kalite Kontrol
MESLEKİ VE TEKNİK ÖĞRETİM YAPAN OKUL MEZUNLARINA SAĞLANAN HAKLAR Bu okullarda uygulanan bölümlerden mezun olanlar, 3795 sayılı kanuna göre TEKNİSYEN ünvanı ile istihdam edilirler. Anasdolu Teknik Lisesi ve Anadolu Meslek Lisesi mezunları, yabancı dil ile eğitim görmenin avantajlarına sahip olurlar. Mesleki ve Teknik Orta Öğrenim Kurumlarından mezun olanlar, Yüksek Öğretim Kurumlarına girebilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavına katılma hakkına sahiptirler. Ayrıca , 4702 sayılı kanun gereğince sınavsız olarak alanlarındaki meslek yüksek okulu programlarına girebilirler. ÖSYS sonunda , yüksek Öğretim Kurulunca belirlenen alanlarının devamı niteliğindeki yüksek öğretim programlarını tercih etmeleri durumunda, ÖSS yerleştirme puanı hesaplanırken, ağırlıklı orta öğretim başarı puanları 0.5 sayısı ile çarpılmak suretiyle ÖSS puanlarına eklenmekte, ayrıca ağırlıklı orta öğretim başarı puanları 0.15 katsayısı ile çarpılarak elde edilen rakam kadar ek puan verilmektedir. Yüksek öğretime devam etmeyenlerin iş bulmaları ve mesleklerinde ilerlemeleri daha kolay olmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarında branşlarında görev alan mezunlar, genel lise mezunlarına göre bir üst derece ile işe başlarlar. Anadolu teknik lisesi ve Teknik lise mezunlarına , 3308 sayılı kanuna göre , doğrudan İŞ YERİ AÇMA BELGESİ verilir. Anadolu Meslek Lisesi ve Meslek Lisesi mezunları, 3308 sayılı mesleki eğitim kanununun değişik 30. maddesi gereğince, iş yeri açabilmek için şart olan USTALIK belgesine, ustalık sınavına girerek ulaşabilirler.


İŞLETMELERDE MESLEK EĞİTİMİ GÖREN ÖĞRENCİLER : İşletmelerde meslek eğitimi süresince uygun asgari ücretin %30 dan az olmamak üzere ücret alırlar. İşletmenin sağladığı diğer sosyal olanaklardan yararlanırlar. Hastalık, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilirler. Eğitimleri süresince muayene ve tedavi masrafları Sosoyal Sigortalar Kurumunca karşılanır. YAYGIN EĞİTİM ALANINDA Kız meslek liselerini veya pratik kız sanat okullarını bitiren öğrencilerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirerek meslek sahibi olmalarına imkan sağlayan 2 yıl süreli döner sermaye ile çalışan kurumlardır. 

UYGULANANPROGRAMLAR Çocuk gelişimi Nakış El sanatları Ev yönetimi beslenme Pastacılık Kurum beslenmesi Hazır giyim Giyim Örme hazır giyim Deri hazır giyim Moda tasarımı Resim Grafik Seramik Kuaförlük Cilt bakımı ve güzellik Kuyumculuk takı tasarımı Örgün eğitim kurumlarını tamamlamış,herhangi bir kademesinden ayrılmış ve ya bir meslek edinmek isteyen yetişkinlere değişik süre ve kademelerde, modüler programlarla meslek eğitimi vermek amacıyla faaliyet gösterir. Çevrenin istek ve ihtiyaçlarına göre kurslar açılır. Bu kurslar sonunda başarı gösterenlere sertifika düzenlenir.Örgün eğitime denk olarak hazırlanan programlardan herhangi birisinin modüllerini başarıyla tamamlayarak bölüm diploması alan lise mezunlarına , bitirdikleri bölüme ait kız meslek lisesi diploması verilir. Çocuk gelişimi bölümü öğrencilerine okul öncesi çağı çocuklarını ,gözlemek,izlemek,çocuk gelişiminin temel ilkelerini kavratmak ve bu çağ çocuklarının ilgi ve ihtiyaçlarına uygun eğitim vermek amacıyla ,kız meslek lisesi bünyesinde açılan ve döner sermaye ile işletilen uygulama üniteleridir. 0-2 yaş çocuklarını gözleme,inceleme,çocuk gelişiminin temel ilkelerini kavrama bu çağ çocuklarının gelişim özelliklerine uygun bakımı ve eğitimi vermek amacıyla kız meslek lisesi bünyesinde açılan okul öncesi uygulama üniteleridir. 6-12 yaş çocuklarının okul dışında kalan boş zamanlarını çeşitli faaliyetlerle değerlendirmek ve uygun bir ortamda çalışmalarını sağlamak amacıyla kız meslek lisesi bünyesinde açılan ünitelerdir. Kız teknik öğretim okullarında öğrenim gören öğrencilerin döner sermaye aracılığı ile alınan siparişler ve yapılan işler üzerinde bizzat çalışarak meslekleri ile ilgili konuları daha iyi öğrenmelerine ve öğrendiklerini pekiştirmelerine yardımcı olmak piyasa ve sanayiinin ihtiyaç duyduğu eğitilmiş ara insan gücünün iş hayatı şartlarında yetiştirilmelerine katkı sağlamak,öğrencilerin girişimcilik ruhunun gelişmesine yardımcı olmak,okullardaki mevcut atelye kapasitesi ve teknik insan gücü potansiyelini ekonomiye kazandırmak,uygulamalı eğitim için aile bütçesinden yapılan giderleri azaltmak amacıyla döner sermaye işletmesi kurulmuştur.






Yorumlar   

 
0 #1 hhhhh 25-08-2015 14:03
:lol: cok dogruuuuu
Alıntı