Sınıf Öğretmenim

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Televizyon gazeteciliği Bölümü Hakkında

E-posta Yazdır PDF


Programın İçeriği: Bölüm, en etkili iletişim aracı olan televizyona hakim olmak, insanlarla içtenlikle ve anında iletişime girmek anlamına gelen yayıncılığın kuram ve uygulamasını bütünleştirmek; haberin kaynağından yayın aşamasına kadar olan işlemlere ilişkin temel bilgi ve becerileri kazanmış nitelikli elemanları yetiştirmek amacıyla eğitim vermektedir.

Okutulan dersler nelerdir?
Bu bölümün eğitim süresi dört yıldır. Okutulan dersler arasında, haber toplama ve değerlendirme, ileri dijital görüntüleme, yayın promosyonu ve yeni medya teknolojileri sayılabilir.

Meslek için gerekli kişisel özellikler nelerdir? Bu mesleği seçmeyi düşünenlerin sosyal araştırmalara meraklı, iletişim kurmaktan hoşlanan, girişken, aktif, araştırıcı, iyi bir gözlemci, kendi kendini ifade edebilen, sözel yeteneği ve yazı yazma becerisi yüksek kişiler olmaları gerekir.

Mesleğin çalışma alanları: Bu bölümü başarıyla tamamlayan öğrenciler özel yayıncılık ve kamu yayıncılığı alanında yerel ve uluslar arası medyada radyo ve TV habercisi, haber yorumcu, spor muhabiri, araştırmacı,belgesel yönetmeni, uluslar arası muhabir vb. iş olanaklarının yanında, yayıncılık sektöründe teknik operatör ve yapımcı olarak da görev alabilirler. Ekonomik koşullardan çok çabuk etkilenen bir sektör olduğundan, mezunların iş bulma şansı ülkenin ekonomik gelişmişliği ile çok sıkı ilişkilidir. Bununla birlikte, alanında çok iyi yetişmiş bir kimsenin hiçbir koşulda işsiz kalmayacağı söylenebilir.

Mesleği tanıma yolları: Mesleği tanıma konusunda ilk önce dershane veya okul rehber öğretmeninize danışmanızda fayda vardır. Böyle bir imkanınız yoksa dershane, üniversite veya ajansların hazırladığı meslek rehberlerinden yararlanabilirsiniz. Meslekleri tanımanın diğer yolu da internet üzerinden arama motorları aracılığı ile bilgi edinilmesidir.

Mesleği uygulayan kişilerle konuşulması ise mesleğin olumlu veya olumsuz taraflarının öğrenilmesi anlamında önemlidir. Meslek odaları ve dernekler de mesleğin tanınması aşamasında yardımcı olacak kurumlardır. Meslek tanıtımı için insan kaynakları birimlerinde veya eğitim danışmanlık şirketlerinde işe alım uzmanı olarak çalışan kişilere de başvurulabilir. Üniversite öğretim görevlileri de meslek hakkında bilgi verebilirler.

Uzman görüşü: Program, uzman eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak açılmıştır. Geleceği parlak programlardan biridir.

Tercih edilme oranı: Mesleğin tercih edilme oranının zamanla artacağı düşünülmektedir.

Mezunlara iş bulmada katkı sağlayacak etmenler: Yabancı dil bilmenin katkı sağlayacağı unutulmamalıdır. Okulun 3.yılından itibaren yarı zamanlı işler veya staj yapılabilir. Bilgisayarda ofis programlarına hakimiyet oldukça önemlidir. Ayrıca okutulan program doğrultusunda projeler geliştirilmesi veya projesi süren çalışmalara katılım artı puan getirecektir. Varsa okulda en az iki klüp faaliyetine katılmanızda fayda bulunmaktadır. Kişisel gelişim konuları ile ilgili yapılan eğitim programı, seminer, konferans, panellere katılmak da artı bir puandır. Kişisel gelişim kapsamında etkili iletişim,takım oluşturma,etkili yöneticilik,zamanı doğru kullanma gibi konular sayılabilir. Kişisel gelişim hakkında kitapların okunması da aynı faydayı sağlayacaktır. Üniversite lisenin devamı değildir. Üniversite yılları kişiliğin oturmaya başladığı yıllardır. Bu yıllarda grup yaşantıları deneyimi kişinin kendisini tanıması anlamında yarar sağlamaktadır. Sanat ve sporla ilgilenmek ise beden ve ruh sağlığına katkı sağlayacaktır.






You are here: